Следят денонощно софийските реки

Животът

25-05-2015, 13:51

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очакват се повишения на нивата на реките

66 доброволци готови да реагират при кризисна ситуация

От снощи, след като започнаха отново обилните дъждове, наблюдаваме денонощно всички критични участъци. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на представянето на информационна кампания за превенция при кризисни природни ситуации, предаде Агенция „Фокус”. 

„През последните години сведохме най-критичните участъци, които наблюдаваме непрекъснато, до 7 и общо 28 точки по поречията на реките, които преминават през територията на Столична община на градска територия, на които са поставени датчици, които ни информират за нивата на реките в реално време”, обясни Фандъкова. 

„Това беше един съвместен проект, заедно с Министерство на образованието на Германия. Той беше иновативен и за Европа, затова беше финансиран именно от Министерството на образованието”, добави още тя.

„През тази година направихме една много сериозна организация с всички служби и всички министерства за контролираното изпускане на язовир „Искър”, каза кметът на Столична община. „Това беше толкова важно, защото се оказа, че 60 години контролирано изпускане на язовир „Искър” не беше организирано, защото не е лесно. Има различни и множество институции – „Язовири и каскади” на Министерство на енергетиката, през областната управа, през Министерство на екологията, през МВР, МЗХ за почистването на коритото на река Искър”, обясни Фандъкова и допълни, че са направили тази координация и сега вече могат контролирано да правят това. 

„Веднага след като законът даде възможност, Столична община беше първата, която създаде доброволно формирование. В момента имаме 66 човека, имаме още капацитет и могат да се включат още хора”, заяви Фандъкова. 

По думите й, това са хора, които са добре подготвени, обучени и оборудвани за реакция при различни видове кризи и бедствия. „За съжаление, през последните години сме се възползвали от него не веднъж – пожарът във Витоша, когато беше бойното кръщение на това формирование”, обясни кметът и добави, че това са хора с различни професии, но при необходимост с разрешението на работодателите, се отзовават и в това време, в което са мобилизирани и получават подкрепата от страната на общината и държавата. „Това е перспективно звено и се надявам да се развива. Вече има и на други места в другите общини и това е изключително важно”, добави още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.