Пингъри пазят даляни от делфини край Балчик и Каварна

Пилотно проучване за действието на ултразвуковите устройства

След подробно проучване на даляновите рибарски мрежи през лятото на 2014 г. в района на Каварна, Балчик и Калиакра бяха избрани два даляна, на които да бъдат поставени акустични репелентни устройства („пингъри“). Това са съвременни средства, които се използват в много морски държави за предпазване на мрежите от нападения на делфини и други китоподобни бозайници. Устройствата бяха поставени през април 2015 г, като времето съвпада с началото на пролетния риболовен сезон, пише greentech.bg.

 Пилотното въвеждане на "пингърите" има за цел да намали броя на щетите, причинени от делфини върху риболова и риболовните мрежи. Освен това ще допринесе за опазването на популацията на бозайниците. Очаква се тази мярка да предотврати заплитането им в рибарските съоръжения.

 Даляните, които бяха оборудвани с пингъри, се намират в района на Каварна и Балчик. Те са сходни по размери. При поставянето на устройствата експертите бяха подпомогнати от рибарите, работещи на даляните. Методът на поставяне беше изцяло съобразен с техническите характеристики и изисквания на пингърите, както и с особеностите на риболовното съоръжение „далян”. Рибарите с радост установиха, че инсталирането на устройствата е сравнително лесно и не отнема много време.

 Екипът на Сдружение за дива природа "Балкани" предостави на рибарите формуляри, с които да отчитат ежедневно резултатите от пилотното проучване – като присъствие на делфини около даляна, регистрация на щети и др. Освен това експертите биолози ще провеждат ежемесечни наблюдения върху оборудваните даляни, като целта е да се събере възможно най-много информация и да се постигне точно отчитане на резултатите.

 Оборудването на двата даляна е началото на пилотно проучване за действието на акустичните репелентни устройства в български води.