Откриха най-ярката галактика във Вселената

Свят

25-05-2015, 17:58

Снимка:

© Pixabay

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Светлината й е 300 трилиона пъти по-силна от слънчевата

Американски учени откриха най-ярката галактика във Вселената. Тя се намира на разстояние 12,5 милиарда светлинни години от Земята, предаде БТА. Както оповести НАСА, излъчваната от галактиката светлина е 300 трилиона пъти по-силна от слънчевата.

Откритието е направено при изследване на данни, събрани през 2010 г. от космическия инфрачервен телескоп WISE. Названието на галактиката "шампион" е съставено от това на телескопа и 18-цифрено число. Телескопът е изследвал също двайсетина други изключително ярки галактики. Те се забелязват единствено в инфрачервения диапазон и бяха включени в нов клас космически обекти от астрономите.

"Тези галактики са в много интензивен еволюционен стадий", заяви ръководителят на изследването Цай Чаовей от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.

Специалисти обясняват повишената яркост на галактиките с наличие на свръхмасивни черни дупки в тях. Черните дупки притеглят газ и материя, които формират около тях дискове, нагрявани до температури от милиони градуси и генериращи висока енергия, както и видимо ултравиолетово и рантгеново излъчване. Обкръжаващият черната дупка облак прах не пропуска светлината, но прахът се нагрява и създава инфрачервено излъчване, се казва в съобщение на НАСА.

"Въпросните галактики не са били открити по-рано поради отдалечеността си, а и защото прахът превръща силната им видима светлина в невероятно бурно инфрачервено излъчване - поясни ученият: "Установихме, че половината от най-ярките галактики са видими единствено в инфрачервения диапазон".

НАСА припомни, че телескопът WISE бе изведен в орбита през 2009 г. След като два пъти получи изображение на цялото звездно небе и изпълни главната си мисия, той бе приведен в "спящ режим". През септември 2013 г. бе "разбуден", за да пристъпи към наблюдение на астероиди и други обекти в близкия космос, свързани с потенциална опасност за Земята.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен