Започват разкопки до древния град Ранули, от времето на Троянската война

Те ще стартират край Приморско на 1 юни, обяви проф. Божидар Димитров

От 1 юни ще започнат разкопки около древния град Ранули, датиращ от времето на Троянската война, който се намира в близост до Приморско.

Това сподели проф. Божидар Димитров по време на откриването на най-новата придобивка за морския град - исторически музей.

Божидар Димитров допълни, че такава крепост има само на 3-4 места в България и ако бъде разкрита Приморско, освен музей на закрито, ще има и открит музей.

Общинският исторически музей в Приморско е реализиран със средства от Европейския съюз. В него са представени експонати от досегашните и най-новите открития от извършените археологически разкопки на територията на общината. Изложените артефакти са материали от крепостната стена при полуостров „Урдовиза“, надгробна могила при местността „Ченгер“, тракийско светилище „Беглик Таш“ и долмените, намиращи се около него. Представени са културни ценности и от частни дарители.

Извън археологията, музеят разполага с етнографска сбирка, която предоставя на посетителите информация за живота и бита на хората от няколко поколения назад. В нея са експонирани народни носии, предмети от ежедневието, инструменти, посуда и много други интересни предмети от ежедневието на нашите прадеди.

Музеят очаква да получи от местното население още дарения на културни ценности от различни епохи, съхранени в домашни условия.