Младоци от Арда надвиха ЦСКА и Левски

Волейболистите от Кърджали вдигнаха купата пред погледа на национали

 Младите волейболни таланти на "Арда"-Кърджали спечелиха турнира за Купата на „Красимир Димитров". Надпреварата бе за момчета до 15 години и се проведе в столичната зала "Икономист". Капитанът на отбора Симеон Топузлиев бе избран за най-ценен играч на турнира. Други две индивидуални награди също бяха присъдени на момчета от "Арда" – Петър Петров получи приза за най-добро изпълнение на начален удар, а Димитър Делчев – за най-полезен играч.
Надпреварата бе в памет на бившия национал на България, волейболен деятел и вицепрезидент на БФВ, като това бе осмото издание на турнира. Младите волейболисти на „Арда" вдигнаха трофея пред погледите на националите Валентин Братоев, Николай Николов, Велизар Чернокожев и Яни Георгиев.
До победата кърджалийските момчета стигнаха, след като в първия полуфинал от надпреварата победиха връстниците си от „Левски Бол" (София) с 3:1. В другия полуфинал момчетата на ЦСКА (София) надделяха над „Виктория Волей" (Пловдив) също с 3:1 и достигнаха до спора за първото място.
Във финала момчетата от Кърджали бяха повече от убедителни и надиграха ЦСКА с категоричното 3:0 (25:22, 25:20, 30:28). В първите две части волейболистите на "Арда" си осигуряваха комфортен аванс още в самото начало и поддържаха разликата до края на геймовете. В третата част, въпреки мобилизацията на "червените", самообладанието на нашите момчета доведе и до категоричната победа.
„Най-трудният момент беше в края на третия гейм срещу ЦСКА, когато мачът се завърза. Беше много драматично, но е хубаво, че успяхме да си вземем мача. Искам да поздравя и двата отбора за добрата игра. Успехът е плод на страхотната работа, която вършим на тренировки. За нас следва участие на републиканско първенство и ще трябва да се подготвим, за да се представим на ниво. За мен е уникално изживяване да тренирам с мъжете. Всички в отбора ме подкрепят и ме насърчават да продължавам да се развивам. Много съм благодарен на хората, които ми помагат", заяви капитанът на тима Симеон Топузлиев.
Човекът, на когото се дължат успехите на този отбор, е треньорът Павел Митев. Изключителна заслуга за добрата спортно-техническа подготовка на състава има и ръководството на СОУ "П. Р. Славейков", тъй като повечето от момчетата са възпитаници на това училище.
Всяка година турнирът "Красимир Димитров" се провежда винаги преди държавните финали в съответната възраст, като се смята за основен индикатор за моментното състояние на участниците. В него участват шест от най-добрите отбори за съответната възраст, като представянето на състезателите носи информация на треньорите. Така турнирът се е превърнал във важен елемент от календара на подрастващите, като се чака с нетърпение от всички, а често класирането от турнира се припокрива и на държавните финали.