БЧК събра 100 000 лв. за Непал

Кампанията продължава още месец

До момента сме събрали над 100 000 лева от кампанията за набиране на средства за пострадалите при земетресения в Непал. Това каза за "Фокус" председателят на Български червен кръст Христо Григоров. Кампанията за дарения ще продължи още 1 месец, допълни той.

Над половин милион жилища са напълно разрушени, а не по-малко от 269 000 са понесли щети вследствие на земетресенията в Непал, съобщи вчера местният Национален център за извънредни ситуации. 8659 души са загинали при природните бедствия.

От края на април в Непал станаха две мощни земетресения, съответно с магнитуд 7,9 и 7,3, а също и не по-малко от 200 вторични труса с по-малка интензивност. Непалските власти вече оцениха щетите от стихията на над 10 милиарда долара.

Независимо, че няма официално искане към БЧК за участие в спасителните операции, организацията ни има готовност да се включи с екипи от планински спасители с обучени кучета за издирване на затрупани хора при осигурени възможности за изпращането и приемането им на летището в Катманду, се съобщава на сайта на Българския червен кръст. Неговият капацитет е ограничен, поради което спасители от цял свят изчакват в съседни държави, за да бъдат приети в Непал. Затруднено е и разпределението на хуманитарната помощ, която е от жизнена необходимост за пострадалото население.

МФЧК/ЧП обяви спешен апел за предоставяне на незабавна хуманитарна помощ за 75 000 души, като са необходими 33,4 млн. швейцарски франка (63 188 792 лв.).

БЧК се присъединява към апела на МФЧК/ЧП и обявява Национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Непал.

Дарения се набират:
По банкова сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG23UNCR70001519676152;
BIC: UNCRBGSF;
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Непал).

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на БЧК вижте подробно тук »

Можете да помогнете и изпращайки SMS-и на цена 1 лев на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

До 09:00 ч. на 22 май 2015 г. набраната сума е 106 992,11 лв.

Българският Червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.