Нова Загора насипа улиците със захар

Животът

26-05-2015, 23:35

Снимка:

Архив

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Според кмета Николай Грозев така баба Ванга съветвала да се чистят пътищата от зла поличба и смърт

"Във връзка със зачестилите катастрофи със смъртни случаи на територията на общината, кметът Николай Грозев разпореди главните пътища в новозагорско да бъдат поръсени с 50 кг захар. ...Предприемайки тази инициатива, общинското ръководство се основава на древно предание, според което, ако пътищата се поръсят със захар, това ще прогони злата прокоба." Това странно съобщение се появи днес на официалния сайт на община Нова Загора. Кметът на града Николай Грозев, който преди години е работил като автоинструктор, взел нестандартното решение след като преди десетина дни двама полицаи загинаха на пътя около Нова Загора, а след това трима младежи от града катастрофираха в старозагорско, двама от тях починаха, а третият е в тежко състояние.

"Четох, че навремето баба Ванга и някои други са казвали, че така като се поръсят пътищата със захар и тая зла поличба да изчезне. От такава гледна точка помолих домакинката на общината да купи 50 кг захар и всички пътища от Нова Загора към Твърдица, от Нова Загора към Русе, от Нова Загора към ТЕЦ2, към Раднево, към Стара Загора, към Сливен – всички ги поръсиха със захар. Ей така, поверие народно", обяснява Грозев в интервю за clubz.bg.

Според кмета нито лоша настилка, нито липсата на маркировка са причина за двете тежки катастрофи: "На магистралата си има маркировка, има си всичко. Просто някаква такава прокоба, че катастрофират. Както са карали, изведнъж предната кола заобикаля спрял камион или нещо и те се набиват в него. То не е до пътната обстановка.", казва той.

Грозев твърди, че препоръката да се ръси захар по пътищата срещу катастрофи идва от баба Ванга. Тя наредил така да се прави, когато ставали много катастрофи в района на Симитли, Петрич надолу, в Кресненското дефиле.