Плащаме такса смет според площта на имота?

Портфейл

27-05-2015, 06:29

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

4 варианта има в Законопроекта за местни данъци и такси, общините сами ще си избират един от тях

Такса смет от догодина може да се повиши до три пъти. Увеличението ще стане факт, ако влезе в сила законопроектът за изменение на Закона за местните данъци и такси, пише "24 часа". В него се предвижда общините да избират между 4 варианта за изчисление на налога. Един от тях е на квадратен метър.

Законопроектът, с който “24 часа” разполага, е изготвен от експертна група, в която влизат представители на различни организации и институции, начело с Министерството на финансите. Тя работи от 2014 г., а новата методика трябваше да влезе в сила още тази година. Заради протести на общините, че с предложените варианти таксата ще поскъпне много, работата на експертната група беше удължена.

Така в законопроекта, който още не е окончателен, освен старите варианти за изчисление на налога чрез индивидуално мерене на боклука на всяко домакинство, чрез количеството отпадъци за имота, определено според броя и вместимостта на нужните контейнери и честотата на извозване, според броя на живеещите по постоянен или настоящ адрес или по друг натурален показател, като употребено количество вода или изразходена ел. енергия, се предвижда таксата да може да се смята според площта на всеки апартамент.

Така реално големите градове обаче ще са принудени да изберат за основа за изчисляване на такса смет площта на имота, което на места ще доведе до тройно поскъпване на налога за някои квартали, смятат експерти.

“Общините могат да избират между няколко варианта. В големите градове като София обаче няма как да се приложи меренето на отпадъците на всяко домакинство. Не може да се мисли и за брой ползватели на имот, защото в столицата има много хора, които живеят тук без адресна регистрация, а така ще се натоварят съвестните граждани. Така остава единствено вариантът таксата да се изчислява според площта на имота. Това обаче ще доведе до сериозно поскъпване. Освен това няма да има разлика в кой квартал се намира имотът -таксата ще е

еднаква и за “Люлин”, и за центъра”, заяви зам.-кметът на София по финанси Дончо Барбалов.

Столичната община вече е изпратила отрицателно становище за готвените промени. Оттам настояват различните варианти първо да се тестват пилотно в няколко града и увеличението на налога да е плавно. В края на седмицата се очаква общината да е готова с изчисления какъв би бил размерът на таксата, ако се смята по площ на имота.

По груби данни в София има 400 000 жилища. Средната площ на един имот е 70 квадрата. Според сметките тяхната обща застроена площ е 28 милиона квадратни метра. Към нея трябва да се добавят и около 12 милиона квадратни метра застроена площ (РЗП) на обществени и офис сгради. Така общата РЗП за София е приблизително около 40 милиона кв. м. Всяка година Столичната община изразходва около 150 млн. лв., които събира от такса смет, за събиране, транспортиране и извозване на отпадъци, лятно и зимно почистване на обществените територии. Според формулата в законопроекта разходите за чистота трябва да се разделят на общата РЗП. Така грубо цената на такса смет за кв. м в София излиза 3,75 лв.

По тази формула за апартамент от 80 кв. м в “Люлин”, който попада в трета зона, в момента таксата е 96,27 лв. Ако сградата е строена след 2005 г., сумата е 137,5 лв.

При плащане на площ за стара сграда таксата поскъпва тройно и става 300 лв.При втория вариант с новата сграда поскъпването пък е над два пъти.

За имотите в центъра на столицата, които сега попадат в първа зона и плащат най-високите данъци, увеличението ще е по-малко. За имот от 80 квадрата в “Триадица”, който е старо строителство, сега таксата е 142,56 лв. Ако тя се смята на площ, сумата отново става като тази в “Люлин” - 300 лв. Поскъпването за живеещите в центъра обаче е двойно, за разлика от тези в крайните квартали.

В момента таксата за апартамент от 96 квадрата в “Средец” е 204 лв. С промените тя обаче ще стане 360 лв. Собствениците на апартамент от 92 квадрата в “Люлин” пък сега плащат 92,80 лв. С новия размер на таксата те ще дължат обаче над три пъти повече - 345 лв.

В законопроекта е предвидено общинските съвети да могат да избират различни основи

за отделните населени места и селата. В София обаче освен за селата това ще може да се приложи само за Банкя и Нови Искър.

Такса смет от догодина може да се изчислява според площта на имотите. Това обаче ще доведе до сериозно поскъпване и еднакъв налог за жилищата в центъра и в крайните квартали според зам.-кмета по финанси на София Дончо Барбалов.

НСОРБ: Увеличението да не е над 10% годишно. За преходен период, плавно поскъпване, което да не е над 10% годишно на такса смет, и пилотно тестване на новите варианти за изчисление на налога в един регион настояват от Националното сдружение на общините.

“Предвиждат се 4-5 опции за общините. Такса смет може да се изчислява не само на площ. По законопроекта обаче има много бележки и се надяваме, че ще бъде променен. Искаме да има преходен период и поскъпването да е плавно. Увеличението на таксата да не може да е повече от 10% годишно”, заяви пред “24 часа” изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.

От сдружението искат вариантите първо да се тестват пилотно в една област, за да може да се провери как работят в малка, средна и голяма община, преди да станат задължителни. И чак след като се видят резултатите, да се мисли за нова методология.

“По време на разговорите в експертната група министърът на финансите Владислав Горанов също настоя за преходен период. Надявам се, че тези искания ще бъдат отчетени и законопроектът ще се коригира”, уточни Чавдарова.

Експертите, които трябва да изготвят методика за определяне на такса смет, все още нямат единен вариант. Това каза в парламента вчера финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на Вили Лилков от Реформаторския блок.

По закон Министерският съвет трябваше до края на март да предложи нов метод. Той трябваше да се основава на изхвърленото количество отпадъци, а не, както е сега, спрямо данъчната оценка на имотите.

Според Горанов най-вероятно е такса смет да зависи от площта на имота. Той обясни, че не се знае кога работната група ще излезе с предложение, заради различните виждания, които защитават членовете ѝ.

Според Лилков сегашните правила затруднявали бизнеса и гражданите, особено тези, които живеели в централните части на градовете.

“Ако и през 2016 г. таксата трябва да се изчислява по сегашната несъвършена методика, ще излъжем гражданите”, допълни Лилков.