Злоупотребяват ли мобилните оператори с нашите данни?

Мисия Бургас

27-05-2015, 16:13

Снимка:

снимка, green-bulgaria.eu

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плъзна нова измама с лични данни

200 жалби в Комисията от началото на годината

От 200 жалби за злоупотреби с лични данни от началото на годината, 70 са срещу мобилните операторите. Това заявиха днес от Комисията за защита на личните данни, които имаха изнесено заседание в Бургас. Председателят Венцислав Караджов поясни, че сред най-честите оплаквания са и тези срещу предприятия, домоуправители и работодатели - заради нерегламентирано видеонаблюдение, банки, кредитни институции и дружества, предоставящи комунални услуги, както и срещу медии и органи на съдебната власт. Сред държавните институции санкции се повдигали срещу НОИ и МВР.
От Комисията за защита на личните данни заявиха, че са в процедура за налагане на глоба от 60 000 лв. на един от мобилните ни оператори. Сега имало обжалване във Върховен съд. От комисията споделиха, че малко техни глоби падали в съдебните зали - около 10-15%, като често се стигало до намаляване на глобата. Максималният размер на санкциите, с които могат да наказват, е 100 000 лв. 

„Ние боравим с огромно количество лични данни, които касаят имотното състояние, здравния статус на хората и в този смисъл изискванията на Закона за защита на личните данни трябва да се спазват много стриктно” , коментира той и уточни, че до момента няма нито един сигнал срещу общината за подобни злоупотреби.