Софиянци ще пътуват с 30% по-бързо

160 кръстовища в столицата ще бъдат с централизирано управление

Автоматизирана система за управление на трафика в София ще намали времето за пътуване с 30%, вредните емисии с една четвърт, а разхода на гориво на превозните средства в града със 7%. Това заяви заместник-кметът по транспорта в Столичната община Любомир Христов. Днес той представи концепцията "Умни градове", която ще бъде въведена и в столицата, предаде „Фокус”.

Ползите за столичани ще започнат да се усещат още от следващата година, когато на 160 ключови кръстовища в София ще се въведе централизирано управление. Системата ще се контролира от компютър, който ще получава информация от детектори и датчици, монтирани на различни места в града. Като се добави и видеонаблюдението, ще се получава реална картина за трафика в града, като по най-натоварените пътни артерии зеленият сигнал на светофарите ще свети по-дълго.

Системата ще осигурява бързо придвижване на полицейски автомобили, линейки и пожарни. Ще улеснява и градския транспорт. 

Предвижда се и нова организация на пресичането на пешеходците, така че да не се задържат колите излишно, когато няма никой около светофарите. "Ще се инсталира бутон за пресичане. С натискането му се заявява наличието на хора, които искат да пресекат", обясни зам.-кметът на София.

Както на светофарите за автомобили, така и на тези за пешеходците зелената светлина ще премигва предупредително три пъти, когато предстои смяна на сигнала с червен.