Кукленият театър в Хасково вече е общински

Животът

27-05-2015, 19:28

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Правителството предостави сградата за културни дейности

На заседанието си днес правителството предостави община Хасково сградата на някогашния Куклен театър. Според решението "се предоставя сграда с отпаднала необходимост за ДКТ "Иван Димов", която местната власт ще ползва за осъществяване на културни дейности".

Досега имотът бе частна държавна собственост. Общинската администрация неколкократно опитваше да получи сградата, в която не се ползва за представления тъй като се нуждае от ремонт и изграждане на противопожарни изходи. На 28 ноември Общинският съвет отново гласува искане до правителството, за да осигури на хасковския театър "Иван Димов" допълнителна сцена за репетиции и куклени постановки поради увеличения обем работа на театъра.

Правителството предостави на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна безвъзмездно управлението върху имоти – публична държавна собственост. В тях висшето учебно заведение ще обособи пови учебни зали, лаборатории и помощни помещения към катедрите. Имотите се намират на ул. „Брегалница” №3 в града.
С други решения кабинетът предостави имоти – частна държавна собственост, на общините Русе, Опака и Столична община.

Имотите, които ще ползва община Русе, представляват два терена с построените в тях две едноетажни жилищни сгради.Те ще служат за задоволяване на жилищни нужди на социално слаби семейства в града. В управление на Столична община преминава апартамент от 91 кв. м на ул. „Казбек” №30, който също ще се използва за жилищни нужди. Теренът, който получава община Опака, ще се ползва за укрепване на скалния венец над с. Крепча. Имотът е с площ 8,8 дка и се намира в местността „Под пещерите”в землището на селото.

С променен статут от публична държавна на частна държавна собственост са и 13 военни имота, които вече не са нужни на Министерството на отбраната и Българската армия. Те се намират в землищата на Горна Оряховица и Столична община. Терените са незастроени и са с обща площ от около 249 дка. Решението ще позволи те да бъдат продадени.