Еко министерството е готово да обсъди защитените зони в Приморско

Животът

28-05-2015, 09:54

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жители на Приморско на бунт - блокират пътя Бургас - Царево

Собствениците на терени в морската община излизат днес на протест срещу новата зона, включена в картата

Министерството на околната среда и водите е отворено за диалог и прозрачност при обсъждане на защитените зони, обявиха от там. 

От ведомството излязоха с позиция, по повод изразеното недоволство от жителите на Приморско и обявения протест срещу проектите за защитената зона „Ропотамо“. Недоволните собственици на терени в морската община обявиха, че предвиждат да излязат днес на пътя Бургас - Царево.

МОСВ разясни отново процедурите по реда за обявяване на защитените зони за местообитания.

Във връзка със задълженията на страната, произтичащи от Директива за опазване на природните местообитания, въведена в националното законодателство със Закона за биологичното разнообразие, в момента тече процеса по обявяване на защитените зони.

Позовавайки се на Закона, от там припомнят, че е изготвен проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на природните местообитания „Ропотамо”, разположена в землищата на седем селища в общинитеПриморско, Бургас и Созопол. 
Мрежата от 234 защитени зони за опазване на природните местообитания, включени в Натура 2000,  трябваше да имат обявени заповеди с определени режими за защита в тях до края на 2014 г. по смисъла на европейското законодателство. Към ноември 2014 процесът не беше дори започнал.
От министерството припомнят още, че проектозаповедите се базират на научни изследвания на експерти и специалисти от БАН. Всички заинтересовани лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проекта на заповед забрани и ограничения на дейности в регламентирания срок. "Консултацията със заинтересованите страни е най-важната част от процеса на обявяването на защитените зони, като след приключването й  МОСВ ще се запознае подробно с всички постъпили становища, възражения и предложения и ще вземе мотивирано решение по отношение на окончателните режими, които да бъдат включени в заповедта за обявяване на зоната", пишат още в отворено писмо до медиите от МОСВ.