10-годишно момче със собствена изложба в Столична община

Малкият Борис Симеонов ще представи 40 картини живопис и графика

На 29 май от 12.00 часа в официалното фоайе на Столична община ще бъде открита изложба на Борис Симеонов, който е на 10 години. Изложбата ще бъде открита от заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Борис е роден през 2004 година в София. Съвсем от малък започва да проявява артистични наклонности, активно участва в концертите на баща си диригента Свилен Симеонов и само на 3 годишна възраст дирижира Симфониета „София” на детски спектакъл на „Веселата вдовица” от Фр.Лехар. Пет годишен започва да учи цигулка и да рисува активно в Детската школа на Националното училище за изящни изкуства „Ил.Петров” в класа на художника Цветомила Христова. От 8 годишна възраст посещава и детската школа по рисуване на Фондация „Малък Зограф”, в класа на художника Анна-Мария Мехочева-Димитрова.

Картините включени в настоящата изложба са 40 и са живопис и графика. Рисувани са в периода 2010-2014 година и включват техника с маслени, акварелни и акрилни бои, с пастели, със шпакла. Интересни са и графиките му с туш. Включени са и две картини акварел, когато Борис е бил четири годишен.

Борис е носител на Първа награда на Националния конкурс за детска рисунка на Галерия „Сезони” през 2012 година, Втора награда на Конкурса на „Samsung” във възръстова група до 18 години за рисунка с таблет през 2013 година. Поощрителна награда от Втория Световен конкурс за детска рисунка на Фондация „Малък Зограф” през 2014 и Специалната награда със сертификат на Министерството на Културата на Египет от същият конкурс през 2014.

Борис Симеонов е имал 6 самостоятелни изложби в Галериите на НМУ „Л.Пипков” София през 2012, Галерия „Зелен център” Шабла 2012 и 2013, Галерия Културен Център Люлин през 2014 г., Галерия зала „България” през 2014г.. От 2013 има постоянна експозиция в Галерията на Общински Културен Институт „Надежда”. Негови картини два пъти са били излагани в Галерия „Резонанс” в Пловдив. Има участия в различни изложби.