Мъж с марсилска треска се бори за живота си

Животът

28-05-2015, 12:33

Снимка:

medicina.ru

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още четирима от региона са поразени от болестта след ухапвания от кърлежи

62-годишен пловдивчанин е с марсилска треска след ухапване от кърлеж. Мъжът е в тежко състояние в инфекциозната клиника на университетската болница "Св. Георги", където се борят за живота му.

"Косял е трева в двора на къщата, когато бил налазен. Заболяването е диагностицирано късно. Първоначално личният лекар сметнал, че има летен грип заради високата температура и болките в мускулите. Изписал му антибиотици, но те не са имали ефект", коментира шефката на клиниката проф. д-р Мариана Стойчева.

Болният е приемал и медикаменти за алергия, тъй като джипито не е разпознало характерния обрив за марсилската треска. Впоследствие се появила и сърдечна недостатъчност, което е едно от усложненията на заразата. Човекът никога преди това не бил боледувал от сърце.

Още четирима души от региона са с марсилска треска. Всички са потърсили навреме медицинска помощ при първите симптоми - повишена температура, зачервяване на лицето и очите, и са извън опасност. Възрастна пловдивчанка е била ухапана от кърлеж по ръката, докато почиствала космите на домашното си куче. Асеновградчанка на 32 г. пък се прибрала от пикник с кръвосмучещо в крака, добавят от 24 часа.

Лекарите препоръчват при излет сред природата крайниците да бъдат покрити. Кърлежът трябва да се извади от лекар, тъй като има риск да се скъса и заразена кръв да попадне в очите и по кожата.

"Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Св. Георги" приема по спешност пациенти 24 часа. Ако ухапаните веднага дойдат на преглед, няма риск за здравето им", обясни проф. Стойчева.