Борим ксенофобията с чужбинска кухня

Арт и Стил

28-05-2015, 18:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

30 000 картички с гастро рецепти пращат от "Мулти култи колектив" до 12 града у нас

А тук ще дойдат готвачи от целия свят, нали? - разпитва въодушевено журналист.

Всъщност са петима и са от различни държави, да. - отговаря му Бистра Иванова, заместник-председател на сдружение "Мулти култи колектив" преди срещата за представяне на кампанията "Многообразието е вкусно", разказва уебкафе.

Нагласата към чужденците у нас искат да променят от "Мулти култи колектив" с инициативата си, чрез която се противопоставят по позитивен и иновативен начин на дискриминацията и ксенофобията.

Екипът на организацията е записал личните истории на 30 мигранти и бежанци, както и по няколко автентични рецепти от тяхната страна на произход, като са заснети и готовите ястия. Тези рецепти са превърнати в 30 000 картички, които се разпространяват в 12 града в България, а игра с награди насърчава хората да се учат да приготвят автентичните ястия у дома.

Посланието на кампанията "Многообразието е вкусно" отразява идеята, че за приемането на чужденците от българската общественост има нужда от широк разговор за ползите, които те носят на страната ни. В конкретния случай, този разговор минава през храната.

До края на август всеки може да изпраща снимка на автентичното чуждо ястие, което е приготвил в дома си и след това някои от снимките ще бъдат представени в изложба.

По време на откриването на кампанията петима готвачи представиха традиционни за своите родни места храни - от риба, приготвена от американеца Рори, през сладки изкушения, приготвени от ливанеца Хани, който е майстор на френските рецепти, месни деликатеси от сърбина Даци, вкусотии от Фреди, който намира дом в България, бягайки от Ирак, до индийски рецепти от Пракаш, който освен да готви, обича и да играе крикет.

"Стига вече шопска салата, нека пробваме и нещо по-така", казва Бистра Иванова.

Юни, юли и август ще бъдат вкусно лято, в което вкусове от целия свят ще се пренасят в домашните кухни.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"