Нейнски ще търси нова основа на отношенията с Турция

В южната ни съседка се събират всички проблеми и актуални теми на съвремието, които засягат и България

Бъдещият посланик на България в Турция Надежда Нейнски обяви, че ще търси нова основа на отношенията с южната ни съседка и ще се защитава интереса на страната. 

„Не искам да правя конкретни заявки, защото ми предстоят още много разговори, преди да замина. Аз съм представител на България и в този смисъл няма да правя собствена политика, но ще използвам своите експертизи, познания и контактите си”, каза тя пред bTV и допълни, че в кариерата си се е виждала няколко пъти с президента Реджеп Ердоган. „Ситуацията в Турция е изключително динамична, не мога на срещи от преди години да градя впечатленията си”, добави Нейнски.

Тя заяви, че не е тайна за никого, че Турция в момента нарушава определени граници от гледна точка на европейските ценности и принципи: „България не може да бъде равнодушна към това. Ще се стремя да търся възможностите за развитие на българо-турските отношения и използването на потенциал за защита на българските национални интереси. Отношенията трябва да бъдат поставени на нова основа”. 

Според нея във форматите НАТО и Европейски съюз, с който Турция води преговори, могат да се търсят нови възможности.

По думите ѝ в Турция се събират всички проблеми и актуални теми на съвремието, които засягат и България - бежанците, проблемите в Близкия Изток, темата с енергетиката.

Нейнски засегна и въпроса с Македония, като похвали реакцията на външния министър Даниел Митов на руската провокация за подялбата на съседната държава. Според нея твърденията на Сергей Лаворов са целели дестабилизация.