Властта в подкрепа на Ирина Бокова за шеф на ООН

Страната ни се е ангажирала сериозно с кампанията за набиране на подкрепа за кандидатурата на настоящия генерален секретар

Страната ни се е ангажирала сериозно с кампанията за набиране на подкрепа за кандидатурата на настоящия шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова за следващия генерален секретар на ООН. 

Това стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов, който отговаря на редовния парламентарен контрол на предшественика си на министерското кресло Кристиан Вигенин.

Митов изтъкна, че страната ни вече е готова с основните параметри на кампанията, която ще се състои от три основни етапа. Първият ще е до септември тази година, следващият ще е активният етап и ще обхваща периода септември 2015 - април 2016 г., а заключителната част ще е от май догодина до декември 2016 г.

Създадена е и оперативна работна група за координация по кандидатурата с четири вече проведени консултации, на които са изготвени проекти за указания до представителствата ни в чужбина. Подготвен е подробен план за действие, предстои да бъде потвърден, обясни още дипломат №1.

По думите му, представителствата ни извън страната вече имат включени в плановете си действия за лобиране в полза на Бокова. Дирекциите на външно министерство ще си определят отговорници за кампанията, а дипломатите ни зад граница ще наблюдават за позиции и мнения по отношение на Бокова от страна на високопоставени личности, както и за медийни публикации по темата.