Изложиха ученически бележник с подписа на Йордан Йовков

Обновиха музейната експозиция за класика в село Красен

Ученически бележник с подписа на Йордан Йовков, печатът на прогимназията, на която писателят е бил директор, от първите издания на неговите творби - "Жетварят", "Вечери в Антимовския хан", "Те победиха", са сред реликвите в обновената музейна

експозиция за класика в Красен. Йовков учителства в добруджанското село през 1907-1912 година.

Кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов днес символично отвори вратите на обновения музей с думите, че Йовковите уроци по житейска мъдрост няма да бъдат забравени и ще се предават от поколение на поколение.

Експозицията "Пътуване в света на Йордан Йовков" "тръгва" с признанието на писателя: "Във всяка моя работа мисълта ми е в Добруджа. Там е моят пейзаж, там са героите ми. Аз с всичките си спомени и цялото си сърце принадлежа на Добруджа". Колекцията представя копия на снимки на Йовкови ученици, изпращането на випуска на 11 май 1911 година и други училищни събития. В музея оживяват и прототипи от селото на Йовкови герои – Петко Димитров, вдъхновил писателя за образа на Вълчан Дуков в "Жетварят", Христо Татарски, когото превъплъщава в Татар Христов разказите "Вражда" и "Несполука", и други.

Музейната експозиция в село Красен е открита през 1975 година, когато на тържеството присъства и дъщерята на писателя Елка Йовкова. Музеят е обновен за 40-годишнината от създаването му и за предстоящото честване на 135-годишнината от рождението на класика на българската литература, съобщи кметът на Красен Тошко Тачев.