„Сватбите на Созопол” в обновената ритуална зала

Туризъм

29-05-2015, 16:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма свободни дати за сватби през май и юни в Казанлък

Сред експонатите има предмети с висока художествена стойност, част от тях са датирани от края на 18 век и началото на 19 век

Официално бе открита обновента и реновирана експозиционна зала, която представя уникални и с изключителна стойност експонати, свързани със сватбените ритуали на територията на община Созопол. Сред експонатите има предмети с висока художествена стойност, както и такива от края на 18 век и началото на 19 век. По-голямата част от тях са дарени от жители на общината, както и от музея в Черноморец.  Експозицията „ Сватбите в Созопол” е подредена от специалисти от РИМ Бургас в обновената ритуална зала, която се намира в НЧ ”Отец Паисий”.

Новата придобивка на Созопол е част от реализиран трансграничен проект с  Регионален музей в град Одрин,Турция. Проектът „ Опазване на културно-историческото наследство- обща европейска цел”е на стойност  124 857.48 евро, като партньорите от Одрин социализират и осветяват римска крепост в град Енез.  Представители на Историческия музей в Одрин бяха гости на официалното откриване на експозицията в Созопол, по време на която кметът Панайот Рейзи връчи сертификати и изказа благодарност на всички, които са дарили предмети, дрехи,снимки,бижута, документи и спомени, за да се осъществи новта експозиция в града.Сред  гостите на събитието бяха председателят на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, кметове на населени места, дарители и жители на Созопол.

 „Благодаря на екипа, реализирал проекта и искрени благодарности на хората, които дариха предмети на новата експозиция на Созопол,заяви кметът Панайот Рейзи и добави:” Това не са само ценни предмети, това са скъпи смомени, които вие дарявате, а ние се ангажираме да ги пазим и популяризираме.

Директорът на РИМ Бургас Милен Николов даде висока оценка на експозицията и похвали Созопол,че освен археология, история и култура, създава нови културно-етнографски продукти, които обогатяват културно-обществения живот.