Днес е черешова задушница

Общество

30-05-2015, 08:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Църквата почита паметта на Света Емилия

Черешова задушница е днес. Християните вярват, че вратите на рая са отворени за душите на починалите близки, които са на свобода от Велики Четвъртък.
Денят е отреден за молитви, милост и благотворителност. На този ден чрез богослужението в църквата се измолва прошка за покойниците. Приготвят се жито, хляб, раздава се вино и първите череши.
На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват, прекадяват, преливат с вода и червено вино. В храмовете се записват имена на починали близки, за да бъдат поменувани на общите панихиди.
Черешова задушница е винаги в събота преди Петдесетница.

На 30 май Православната църква почита паметта на Света Емилия - тя е майка на св. Василий Велики. Емилия е наследница на богат благороднически род, сама тя има пет дъщери и петима синове. Двама от братята на Василий - епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски били причислени към православните светци. Най-голямо влияние върху децата в семейството оказала тяхната баба - св. Макрина Старша. След като децата й напуснали дома, св. Емилия и св. Макрина Старша основали женски манастир. Емилия разделила семейното имущество между децата си и освободила робите. Много освободени робини се присъединили към тях и така се образувал женски манастир, където всички живеели под един покрив и всичко правели заедно. По този начин Емилия доживяла дълбока старост. Когато починала, по нейно желание била погребана в малък семеен параклис при съпруга си и един от синовете си. Именници: Емил, Емилия, Емилиян, Емилиянa