Нов детски център от семеен тип отваря врати в Пловдив

Мисия Пловдив

30-05-2015, 10:11

Снимка:

община Пловдив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Новата социална услуга е предназначена за 14 деца лишени от родителска грижа

Нова социална услуга "Център за настаняване от семеен тип за деца от Дом "Олга Скобелева" в откриват в Пловдив. Навръх Деня на детето - 1 юни от 15:00 ч. на ул. Етна 5 ще има официална церемония.

Сградата, в която ще функционира услугата, е общинска собственост, предоставена за ползване с решение на Общински съвет – Пловдив. Съпричастни към бъдещето на децата, в ремонта и оборудването на материалната база се включиха множество организации, фирми и частни лица с доброволен труд, дарение на материали и парични средства.
Новата социална услуга ще се финансира като делегирана държавна дейност и е предназначена за 14 деца лишени от родителска грижа от Дом "Олга Скобелева” на възраст 10–13 години, които нямат алтернатива за връщане в семейна среда и са вписани в Регистър по осиновяване.

Разкриването на социалната услуга "Център за настаняване от семеен тип” към Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева” е изпълнение на Стратегията за развитие на социални услуги на Община Пловдив 2011 – 2015 като етап от процеса по намаляване броя на децата в специализирани институции.

Към Комплекса се предоставят и други услуги в общността за деца в риск като "Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания", "Дневен център за деца с увреждания”, "Кризисен център" и "Център за социална рехабилитация и интеграция”, "Преходно жилище" и "Център за социална рехабилитация и интеграция.