Палеосреща в Природонаучния музей

Бургас Лайф

30-05-2015, 10:21

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Утре гледаме филма за арменците в Бургас

Тя ще е с възможност за размяна или закупуване на образци на вкаменелости

На 30 и 31 май от 10:00 до 19:00 часа в бургаския Природонаучен музей ще се проведе "Палеосреща - изложба" с възможност за размяна и/или закупуване на образци на вкаменелости от посетителите.
Предстоящата изложба и среща на любители палеонтолози е продължение на усилията на музейните специалисти от Природонаучния музей Бургас за създаване на фонд и постоянна експозиция "Фосили", която бе открита в Нощта на музеите на 16 май.
До момента любителската палеонтология в България е толерирана от научните институции, но с известни резерви – опасенията, че ценни находки се съсипват от аматьори или „потъват“ в частни колекции са сред основните доводи „против“. От друга страна институционалната палеонтология не разполага със средства за регулярни полеви проучвания и безброй находки постепенно се затриват от разрушителните сили на природата. 
Предстоящата изложба в Природонаучния музей в Бургас ще бъде първото по рода си мероприятие насочено към фосилите и съвместяващо интересите на музей с тези на палеонтолозите любители. Участниците ще имат възможност да покажат най-интересните си находки, да обменят информация и образци. Посетителите ще могат да се докоснат до останки от отдавна живели животни и растения и да научат нещо повече за тях.