Бивш български посланик в руски забранителен списък

Илиян Василев заяви, че се гордее с черния печат

Името на енергийния експерт и бивш български посланик в Москва Илиян Василев фигурира в забранителен списък за посещение в Русия, издаден от властите в Москва. Това съобщи самият той в блога си. От Министерството на външните работи потвърдиха информацията, уточни bTV.

Списъкът съдържа 89 имена, сред които - много политици от Полша, Литва, Латвия, Германия и други.

Сред по-известните имена са лидерът на холандските либерали Ги Верховстад, британският либералдемократ Ник Клег, генералният директор на МИ5 Андрю Паркър и командващият ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

Решението на Кремъл е аналогично на „черния списък” на ЕС с руски и украински граждани, санкционирани заради участието им в дестабилизацията на Украйна.

Германското правителство иска от Русия обяснения за включването на тези германски граждани в списъка, се посочва днес в изявление на външното министерство на Германия. Лицата, включени в списъка, имат право да знаят основанията, на които им е наложена забрана, се казва в изявлението.

Илиян Василев си обяснява забраната с позицията си срещу така наречения "енергиен шлем" - 3 големи проекта с руско участие у нас.

„Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна.”, коментира ситуацията той.

Външно: ЕС накара Русия да каже кого не пуска на своя територия

На 29 май т.г. МВнР е било информирано от посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация.

Списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и българският гражданин Илиян Василев, потвърдиха от ведомството.

В официалната позиция се посочва, че руската страна е предоставила списъка по настояване на ЕС във връзка с зачестилите в последно време случаи на отказан достъп на европейски граждани, които не са имали никаква предварителна информация в тази връзка.

Уточнява се, че Москва не е предоставила никакви мотиви за решението си и страните от ЕС ще търсят разяснения за всеки индивидуален случай.