Откриха фестивала на европейското кино "Златната липа"

Животът

31-05-2015, 07:54

Автор:

starazagora.utre

Всичко от Автора

Третото издание включва 34 филма от 16 държави

Любен Чаталов, Мария Статулова, Симеон Лютаков, Катерина Евро и ощеродни флмови и театрални звезди присъстваха на официалната церемония по откриването на третото издание на фестивала за ново европейско кино "Златната липа 2015".
Церемонията се състоя снощи вечер на сцената на Държавна опера-Стара Загора и бе предшествана от мажоретно шествие и водосвет.
Официално фестивалът бе открит от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и директорът Магдалена Ралчева. На събитието присъстваха областния управител Георги Ранов, заместник-областният управител Маноил Манев, специалният гост на фестивала Васил Михайлов, всички членове на журито и десетки граждани.
"Трудно се провокира и поддържа вкуса към европейско кино. Оценявам вашето доверие и съм убедена, че сред всички селектирани 34 филма от 16 държави, вие ще намерите най-доброто и най-хубавото за вас. Тази година фестивалът минава под знака на 100-годишнината на българското кино. Фестивалът ще я почете с най-новите български ленти и богата съпътстваща програма, каза директорът на феста Магдалена Ралчева, цитирана от Дарик.
„Третото издание на този прекрасен фестивал е най-успешно досега, още по-радващото е, че всеки следващ ще бъде все по-успешен. Това показва, че българската култура и изкуство се развиват. За мен е чест да бъда сред толкова големи имена, творци на българското кино, което се развива бурно в последните години", каза в приветствието си към присъстващите в залата Живко Тодоров.
Водещ на церемонията по откриването бе младият актьор Веселин Плачков нашумял с ролята си на Васил Левски в лентата "Дякон Левски". Председател на международното жури, което ще определи тазгодишните победители е режисьорът Станимир Трифонов.
Сред приятните изненади приготвени от организаторите за откриването бяха изпълненията на Милица Гладнишка. На крака и с бурни аплодисменти зрители и гости изгледаха едноминутния видеоклип с портрети на най-популярните български актьори от близкото минало като Апостол Карамитев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Невена Коканова, Васил Михайлов, Чочо Попйорданов, Велко Кънев, Павел Попандов и други.
Фестивалът "Златната липа" продължава до 3 юни. Общо 34 филма при свободен вход ще могат да видят любителите на киното от Стара Загора в следващите пет дни. 11 от тях влизат в конкурсната програма. Филмите са от 16 европейски страни, за първи път има филми от Турция и Косово. Има и богата съпътстваща програма посветена на 100 годишнината от българското кино. Филмите ще бъдат показвани в залата на Регионална библиотека "Захари Княжески" и Държавна опера-Стара Загора.