Цените на плодовете и зеленчуците падат сезонно

За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отчита цените на хранителните стоки на едро, пада през месец май със седем процента до 1,340 пункта. Понижението на ИТЦ от средата на април достига 11.8 на сто. То се дължи на сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците, смятат в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата/ДКСБТ/. В края на месец май обаче, ИТЦ е с 2.2 на сто по-високо ниво спрямо година по-рано.
През месец май няма промяна на цените на ориза и брашното, зрелият фасул поевтинява с 2.5 на сто, а захарта поскъпва с 0.8 на сто. През май слънчогледовото олио поскъпва с 3.6 на сто, а яйцата поевтиняват с една стотинка. През месеца кравето сирене поевтинява с 4 процента, кашкавалът с 0.3 на сто, а кравето масло с 0.7 на сто. ДКСБТ отчита през май поевтиняване на свинското и на пилешкото месо в порядъка на два - три процента, а на местните произведения с близо два процента.

На годишна база кравето сирене поевтинява с 4.6 на сто, кашкавалът тип "Витоша" с 6 на сто, а цената на кравето масло се е повишила с 3.8 на сто. Цената на свинското месо поскъпва спрямо май 2014 година с 1.4 на сто. Поевтиняване спрямо предходната година има при месните произведения в диапазона 4 - 8 на сто и на пилешкото месо с 5 на сто.

За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през май поевтиняването му на годишна база е 21.3 на сто. За година цената на захарта е паднала с 14.2 на сто, отчита ДКСБТ. Спрямо година по-рано брашното поевтинява с 1,2 на сто, оризът поскъпва с 4 процента, а яйцата с една стотинка.

След като през април цените на плодовете и особено на зеленчуците се задържаха твърде високи, през май се наблюдава характерното за сезона поевтиняване на голяма част от тях, отчита ДКСБТ.

През този месец краставиците поевтиняват с 40 процента зелените салати с 48 на сто,а репичките с 26 на сто. В сравнение с предходния месец цените на българските оранжерийни домати са се понижили с 11 на сто, а на тези от внос с 25.7 на сто, съобщи Дарик.
С изчерпването на количествата картофи от старата реколта, цената им през май се е повишила с 8 на сто. През този месец цената на лимоните се качва с 25.8 на сто, а на ябълките с 14.3 на сто.
В сравнение със същия месец на миналата година има поевтиняване само на картофите с 20.6 на сто и на репичките с 5.6 на сто.

Ръст на годишна база има при доматите (30-40 на сто), краставиците (6 на сто), ябълките (9.4 на сто), бананите (13.2 на сто) и лимоните (13.7 на сто). Цената на салатите се задържа значително над нивото от миналата година, но поскъпването на годишна база е значително по-малко от това през април, отчитат в ДКСБТ.