Не ги опитомявайте, обичайте ги...Честит празник, деца!!!

Общество

01-06-2015, 11:11

Снимка:

pixabay.com

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година

"Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.

Хората — каза малкият принц — се пъхат в бързите влакове, но вече не знаят какво търсят. И затова започват да се движат, но се въртят в кръг…

Трябва да бъдеш много търпелив. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения.

Какво значи "да опитомиш"?…

...ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света… …в живота ми ще грейне слънце, погледни!
Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата.

Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил.

Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: Моето цвете е там някъде.

Ето моята тайна. Много е проста:

Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите."

Из "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони.

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата.