Валят остри реакции срещу "Черния списък" на Русия

Свят

01-06-2015, 11:45

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Едни се възмущават, други се гордеят, че членуват в "достоен клуб"

"Черният списък" на Русия, който забранява на европейски официални лица да влизат на руска територия в отговор на санкциите на Европейския съюз, очаквано предизвика остри ответни реакции в Европа. Редица европейски политици отправиха критики срещу ограничението, пише в обзора си inews. От Москва пък дадоха да се разбере, че недопускането на представители на някои европейски държави на руска територия е отговор "изключително" на европейските санкции срещу Русия.

В края на изминалата седмица стана ясно, че Русия е съставила списък на политици от Европейския съюз, на които забранява да влизат на руска територия. "Русия предаде вчера на няколко европейски посолства списък на хора, които не могат да влизат на руска територия", съобщи холандският премиер Марк Рюте на пресконференция в Хага. В събота стана ясно, че общо 89 имена са включени в списъка, който Русия е изпратила на редица посолства. В него фигурират бивши правителствени ръководители, десетки депутати от Европейския парламента, бивши министри, високопоставени военни и служители на разузнаването, които критикуват политиката на Русия.

Първият потърпевш от наложената забрана бе германският депутат Карл-Георг Велман, председател на парламентарната подгрупа по германско-украинските въпроси в Бундестага. Велман разбра миналата неделя, че има забрана за пътуване в Русия, когато пристигна в Москва по покана да участва в политически дискусии. На летище "Шереметиево" той не бе допуснат да излезе от транзитната зона и му бе наредено да се качи на следващия обратен полет за Германия.

Холандският премиер пък уточни, че в списъка фигурират имената на двама холандски депутати и един холандски евродепутат. Забрана са получили също евродепутати от Полша, Литва, Латвия, Германия. Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле, френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, високопоставени европейски военни, както и двама бивши министри на външните работи на Дания.

Берлин поиска обяснения от Москва, съобщи външното министерство, добавяйки, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия. В списъка влизат осем граждани на Германия - депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, евродепутатите от Зелените Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корсепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на Германия Катрин Зудер, членът на ХСС Брент Поселт и командващият ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

В руския черен списък са и двама бивши министри на външните работи на Дания - Пер Стиг Мьолер и Лене Есперсен, а също и ръководителят на военното разузнаване Томас Аренкил и лидерът на крайнодясната Партията на датчаните Даниел Карлсен.

В забраната са включени и председателят на групата на либералите в Европейския парламент и бивш белгийски премиер Ги Верхофстат и бившият председател на Европейския парламент и бивш полски премиер Йежи Бузек. Според полски медии в списъка има още 17 полски официални представители.

Сред лицата, на които е отказано да влизат в Русия, е и бившият български посланик в Москва Илиян Василев. От Министерството на външните работи в България заявиха, че руската страна не е изложила никакви мотиви и правна аргументация за решението си. Редица европейски държави вече обявиха, че ще искат обяснения от Москва.

Българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки европейски гражданин, на когото е отказан достъп до Руската федерация. Илиян Василев смята, че забраната е свързана с неговата позиция срещу така наречения "голям шлем" - трите големи енергийни проекта с руско участие у нас.

"Този, който предприема стъпката трябва да го коментира. Аз няма какво да коментирам. Моите анализи ще продължа да ги правя, а това, че някой е решил заради тях да предприеме това действие, очевидно излиза извън добрия тон и нормалните практики, но...такива са времената, извън стандарт", коментира Василев пред БНР.

Председателят на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат е сред хората, които имат забрана за влизане в Русия, каза негов говорител.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че забраната "не се основава на международното право". Говорител на британското външно министерство подчерта, че списъкът "няма абсолютно никакво оправдание, а руските власти нямат никакво юридическо основание да го легитимират".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също осъди руския ход: Редно щеше да е да се уведомят засегнатите лица какви са резервите към тях или поне да се оповестят тези списъци. Това определено не помага в момент, когато се стараем да решим тежък и опасен конфликт в сърцето на Европа. Белгийският премиер Шарл Мишел и външният министър Дидие Рейндерс призоваха руските власти да преразгледат тази забрана.

Берлин поиска обяснения от Москва. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на упорития опасен конфликт в източната част на Украйна. Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане, коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск.

Датският премиер Марк Рюте потвърди наличието на списъка. "Ние отхвърляме този подход на Москва и вече уведомихме за това", отбеляза Рюте в Хага. "Този списък не е добра новина за отношенията между ЕС и Русия", коментира евродепутатът от Зелените Ребека Хармс. Той е насочен срещу политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия, добави тя.

"Очевидно (руският президент) Владимир Путин вижда в откровените критики срещу авторитарния си подход заплаха за своята власт", отбеляза още Ребека Хармс. "Такова поведение за жалост не подобрява имиджа на Русия", заяви шведската външна министърка Маргот Валстрьом.

Появиха се и политици, чиито имена са включени в списъка на европейски официални лица, на които Кремъл забранява да влизат на руска територия в отговор на санкциите на ЕС срещу Русия, които заявиха, че се гордеят да са членове "на един съвсем достоен клуб", предаде Франс прес.

"Като видях другите имена (в списъка), си помислих, че съм член на много достоен клуб", каза бившият чешки външен министър Карел Шварценберг. 77-годишният аристократ е известен с критиките си към политиката на Москва към Украйна. "Приемам това като награда", добави депутатът, цитиран от чешката държавна агенция ЧТК.

Чешкият евродепутат и бивш журналист Яромир Щетина заяви, че "много се гордее, че е в списъка" в компанията на други официални лица и колеги от Европейския парламент. "Присъствието ми в този списък няма да промени ангажимента ми към народа на Украйна", написа в Туитър шведската евродепутатка Анна Мария Кораца Билд, известна с критиките си към руския президент Владимир Путин.