Созопол ремонтира Маринка - Зидарово с пари по "Солидарност"

Парите

01-06-2015, 15:51

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лиляна Павлова: Завършването на магистралния пръстен е приоритет

10 публични институции получават безвъзмездна финансова помощ по линия на фонда

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в МРРБ бяха сключени първите договори, по които 10 публични институции получават безвъзмездна финансова помощ по линия на фонд „Солидарност“. Te са за преодоляване на щетите от бедствията от периода 19-23 юни на миналата година. Общата стойност на подписаните днес договори е 6 420 766.28 лв., а общините, които днес сключиха контракти са Копривщица; Шумен, Антон, Созопол; Габрово, Никола Козлево, както и град Добрич.

Договорите подписа заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството и координатор на помощта от фонд „Солидарност“Деница Николова.

„Изключително се радвам на тази дългоочаквана финансова подкрепа от Европейския съюз, много усилия вложихме в този процес, но има още какво да извървим като стъпки.“ Това каза регионалният министър Лиляна Павлова по време на официалното подписване на договорите. По думите й те не са с голяма стойност, но са с голяма значимост за страната и за хората. 

„С финансовата помощ ще бъдат изпълнени проекти за възстановяване на засегната от бедствията републиканска пътна инфраструктура, ще бъдат извършвани укрепителни и отводнителни работи, ще се изградят подпорни стени“, обясни още Павлова. Тя подчерта, че страната ни е подала три заявления за подпомагане към ЕК – едно за справяне с последиците от наводненията от м. юни 2014 г., с декларирани щети в размер на 311 милиона евро, едно за регионално бедствие за наводненията в Мизия от м. август 2014 г., с щети за 75,191 млн. евро, както и за бедствията от края на м. януари и началото на м. февруари 2015 г., с общи преки щети 243,305 млн. евро.

По първото заявление на България бяха предоставени 10,5 млн. евро. По второто - страната ни предстои да получи 1,98 млн. евро, а третото е в процес на оценка от ЕК, но се очаква да бъдат отпуснати над 6 млн. евро. С третото заявление България се възползва от възможността да поиска авансово средства.

„Поискахме авансовото финансиране по третата заявка и в това отношение сме новатори, тъй като виждаме колко време отнема процедурата, а целта ни е да получим средства до края на годината и да не се окаже, че реално финансирането по тези бедствия ще дойде чак след една година“, подчерта министър Павлова. „Надявам се, че и по отношение одобряването на аванса ще бъдем първи, иновативни и различни, за да може средствата да достигат по-бързо до своите получатели“, беше категорична регионалният министър.