Учени изследват съставките на 5 вида водорасли

Общество

02-06-2015, 06:22

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Също като рибите те са добър източник на биологично активни вещества - витамини, омега мастни киселини

Мащабно проучване за полезните съставки на черноморските водорасли ще извършат учени от Медицинския университет във Варна, съобщи ръководителят на екипа и на катедра “Химия” проф. Мона Станчева. “В морето ни има над 600 вида водорасли. Ще фокусираме усилията си върху 5 от най-разпространените. Също като рибите те са добър източник на биологично активни вещества - витамини, омега мастни киселини. Целта е да установим как да бъдат използвани като ресурс за приготвянето на хранителни добавки, лекарства и козметика”, обясни проф. Станчева.
Учените вече имат опит в проучванията на черноморски обитатели. Преди година те приключиха 10-годишен проект за изследване на наличието на устойчиви замърсители и тежки метали в 10-те вида най-разпространени по нашето крайбрежие риби. Той доказа, че те са по-чисти в сравнение с океанските и средиземноморските.
Анализите се правят в единствената в страната лаборатория за изследване на безопасността на морските обитатели в МУ. Преди месец тя получи финансова подкрепа от норвежкия механизъм. В момента екипът изследва качествата на мидите, добити в 12 родни крайбрежни ферми. Предстои проучване и на чистотата на сладководните риби в България.
6Резултатите ще са от полза за населението, за Агенцията по безопасност на храните и за бизнеса, смята проф. Станчева.