Горите в Странджа пред пожарен пик

Животът

02-06-2015, 11:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникалните маршрути из парк "Странджа"

Риск е критично нарастналия миграционен поток и безразборното палене на огньове в пространството между България и Турция

Над 55% от всички горски пожари в България през последните 25 години са резултат от човешка дейност. Наблюдението показва, че в резултат на интензивните валежи през изминалите месеци, българските гори са пред своя летен пожарен пик, който започва през юли и продължава до септември, съобщават от ЕКОПАН.

Рискът за Странджа нарастна критично с интензивния миграционен поток и безразборното палене на огньове в трудно достъпното трансгранично пространство между България и Турция, предупреждават от изследователския център. Европейският съюз насърчи разработката и приемането на обща стратегия за предотвратяване и борба с горските пожари в двете гранични области – Бургас и Къркларели.

В резултат на осъществения трансграничен проект е изработена обща оперативна карта в горска територия.Тя обхваща района на държавната граница между България и Турция по протежение на 182 км. 

Важна част от стратегията е и обща система за оповестяване за транграничните пожари и съвместно развитие на инициативата „Странджа/Йълдъз е планината без пожари” до 2020. Предвидена е и нова система за обмен на климатични данни, които през летните месеци създават повишен риск за възникване на горските пожари.