Край на изборните „новодомци“ с промени в Закона

Гражданите могат да подават сигнал, ако станат свидетели на „изборен туризъм“

Използването на пропуските в Закона за гражданската регистрация като гаранция за изборен резултат, е нещо, което трябва да бъде прекратено. Това заяви пред БНР депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, коментирайки предложените промени от страна на Реформаторския блок и Патриотичния фронт в Закона за гражданската регистрация.

Промените се налагат заради зачестилите адресни пререгистрация на лица в малко населени места, непосредствено преди местния вот. Веселинов разчита на това, че тези текстове ще бъдат подкрепени от ГЕРБ, защото, според него, това е от общонационално значение.

"Ние въвеждаме система на контрол на "изборния туризъм", като гражданите могат да подадат сигнали. Създаваме специализирани комисии, които да следят за съответствието между площта на имота и регистрираните лица на един адрес4, каза депутатът.

"В закона няма дефиниция какво значи "обичайно обитаващи" едно място. Ние въвеждаме такава, стъпвайки на всички общински наредби. 15 кв.м трябва да се падат на едно лице. Смъкваме тази граница, вместо 3, 2 пъти да може да бъде надвишена тази бройка. Примерно, ако имаме една гарсониера от 30 кв.м, в нея могат да живеят 2-ма души и максимум 4-ма. Изключваме, ако е многодетно семейството", поясни Веселинов.