Политолог: Референдумът е неизбежен

Трудностите пред изборите администрации ще дойдат от преференциалния вот

Пряката демокрация, с допитване до гражданите, е единственият рационален отговор за нарастване на значението на популизма в политиката. В това е убеден политологът Димитър Димитров, преподавател по Избори и изборни системи в СУ "Св. Климент Охридски". Той смята, че референдумът е неизбежен и няма как да не бъде постигнато политическо съгласие по предложението на президента за провеждане на референдум за изборните правила заедно с местните избори.

По думите на Димитров, цитирани от БНР, хората трябва да се чувстват отговорни за нещата, които се случват в управлението. Единственият начин това да стане е да бъдат питани.

Политологът смята, че трудността пред местната администрация на местните избори ще дойде от преференциалния вот, а не от паралелно провеждания референдум. Той не намира, че проблем може да бъде увеличаването на бюджета, защото не ставало дума за колосален разход.

Димитър Димитров не харесва идеята бюлетините да бъдат печатани в чужбина, защото по думите му, това било африканско решение. В тази връзка политологът обясни, че в някои страни в Африка бюлетините се печатат в чужбина, в частност в Европа. Той е убеден, че бюлетините за кмет би трябвало да се печатат в страната. Не вярва някой да започне да прави огромни фалшификации.