Гърция се споразумя с кредиторите си за пари срещу реформи

Свят

03-06-2015, 09:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тогава ще бъде деблокиран последният транш от 7,2 млрд. евро от общо 240 млрд. , договорени през 2010-а г.

Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд очертаха основните линии на споразумение, което ще предложат на Гърция. Намерението е да бъде сложен край на продължаващите четири месеца мъчителни преговори по гръцкия дълг, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Съвместното усилие на тройката гръцки кредитори да изготвят условията по сделка от типа "пари в брой срещу реформи" цели да даде възможност на Атина да получи спасителната помощ, преди да е останала без пари.

Кредиторите искат конкретни реформи за оздравяване на гръцката икономика и бюджетни съкращения, за да деблокират последния транш от 7,2 милиарда евро от общо 240 милиарда евро помощ, уговорена през 2010 г.

На 5 юни Гърция трябва да погаси задължение към МВФ за около 300 млн. евро, а през настоящия месец - общи задължения към Фонда за 1,6 млрд. евро.

Преди ден политическите лидери на Германия и Франция водиха преговори с трите институции в Берлин, за да стигнат до обща позиция за дълговата криза на Гърция, която е на ръба на неплатежоспособността.

Предложението "покрива всички ключови политически сфери и е отражение на преговорите от последните седмици. То ще бъде обсъдено утре (днес - б.р.) с гръцкия премиер Алексис Ципрас", каза високопоставен представител на ЕС.

На свой ред Гърция е изпратила на своите кредитори изчерпателно предложение за реформи, съобщи вчера Ципрас.

"Ние представихме реалистичен план за излизане на Гърция от кризата. Реалистичен план, чието приемане от институциите, нашите кредитори и наши партньори в Европа, ще отбележи края на сценария за разделение в Европа", заяви Алексис Ципрас.

Ако не постигнем споразумение с нашите партньори, това няма да се дължи на наша непреклонност или на неразбираеми позиции от страна на Гърция, смята Ципрас.

Той заяви, че гръцкото правителство е готово да направи компромиси, като например за приватизацията, въпреки идеологическата опозиция по този въпрос.

Междувременно ЕЦБ повиши с още 500 млн. евро тавана на механизма за спешно финансиране на гръцките банки.