ЦИК готви масирана разяснителна кампания преди вота

Комисията не изключва печатането на бюлетините да е в чужбина

В Централната избирателна комисия (ЦИК) вече се подготвят за местните избори и са убедени, че ще се справят, ако парламентът реши референдума да бъде заедно с местния вот, заяви пред БНР председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева.

"На всички е известна сложността. Ясно е, че на места ще се гласува с четири бюлетини, ясни са и избирателите. Още отсега мислим за по-ранна разяснителна кампания, а също и за едно по-сериозно обучение на избирателните комисии. Задача на ЦИК е да минимизира възможните грешки.

Затова ние ще говорим много интензивно за това, че гласоподавателите трябва да отбележат първо своите предпочитания за партия или коалиция, а след това преференция за кандидат. Това ще забави процеса на гласуване и отчитане на резултата," каза Алексиева.

За гласуването на българите в чужбина на референдума към момента няма конкретни разяснения. "Причината е, че в парламента все още няма закон, за да кажем в каква рамка ще провеждаме референдум в чужбина. Но ЦИК вече има достатъчен опит, така че, когато има някаква яснота, ние ще проведем и тази разяснителна кампания. Чрез МВнР ще уведомим всички българи, когато имаме яснота", заяви председателят на ЦИК.

Като проблем Алексиева изведе честата смяна на членове на секционни избирателни комисии в последния момент. От ЦИК ще искат възнаграждението на членовете на избирателните комисии да бъде увеличено, с оглед на по-сложните избори и референдум. "И стига държавата да има възможности, ще се опитаме да постигнем по-високо заплащане", поясни Ивилина Алексиева.

Вече месец всички заинтересовани институции обсъждат проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори тази есен. Сред вариантите е този да се закупи допълнителна техника и да се назначи допълнителен персонал.

От Печатницата на БНБ проучват дали други български печатници могат да отговорят на изискванията и са в България. "Така че този процес ще бъде подсигурен. Съвсем скоро ще имаме пълна яснота по какъв начин ще се случи", каза Алексиева като не изключи отпечатването на бюлетините за местните избори да стане и в чужбина.