Д-р Мария Петрова: Медицинската документация се манипулира много често

Именно това е отчела агенция "Медицински одит" при скандалното раждане в Тетевен

Проверката на агенция "Медицински одит" отчете пропуски и преправяне на данни при скандалното раждане в Тетевен, съобщи БНР. Според д-р Мария Петрова, медицинската документация много често се манипулира, но у нас няма стандарт за воденето й.

"Не е ясно чие задължение е, при какви условия и какво се пише в нея. Много често тази документация се води с оглед отчетност пред Касата. Но първичната, най-важната функция на тази документация е да дава информация за състоянието на пациента. Това дълги години се пренебрегваше и от българския законодател", заяви д-р Петрова.

Тя даде пример, че често в делата за лекарските грешки експертите работят с тази документация. За случая в Тетевен д-р Петрова е на мнение, че е сложно в болница, където няма екип, тя да върши работата си перфектно.

"Донякъде отговорност трябва да поеме и здравното министерство. В провинцията има болници, в които лекарите да изправени пред тежката дилема да се мъчат да си вършат работата и от друга страна да нямат такава възможност, защото нямат апаратура, нямат специалист", каза д-р Петрова.

Тя препоръча пациентите да изискат копията от медицинската документация, когато имат съмнения в извършените манипулации.