Подпалвачът от Гърмен бил окошарен по политически причини

ВМРО ще брани нарушените права на криминално проявения Балтаджиев

Благоевградската структура на ВМРО обяви за "политическо преследване", присъщо на Севернокорейския режим, обвинението срещу Андон Балтаджиев, който участваше в размириците в Гърмен на 24 май.

Балтаджиев беше онзи, който в опита си да блокира пътя между Марчево и Огняново, разля запалителна течност по пътното платно и я запали пред очите на униформени полицаи.

Няколко дни по-късно беше арестуван в Шумен и му беше повдигнато обвинение за принуда, като в момента се намира под домашен арест.

Още тогава прокуратурата извади криминалното досие на Балтаджиев, който има 12 влезли в сила присъди за извършени престъпления от общ характер - 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24.07.2014г. Балтаджиев е изтърпял последното си наказание.

Вместо обяснение защо поддържа членството на криминално проявено лице, обаче, ВМРО-Благоевград обвявява Балтаджиев за "първия политически затворник в България след падането на Берлинската стена", и заявява, че ще защитава "нарушените му човешки и граждански права".

"Господа, които сте дали заповед за задържането на Андон Балтаджиев, тук е Демократична България а не Северна Корея! Старите тоталитарни и силови методи на комунистическата власт отдавна ги няма! Вярваме, че изфабрикуваните от Обвинението доказателства няма да бъдат приети от Българския съд!", пише в кървавото писмо, подписано от председателя на ВМРО-Благоевград, публикувано от "Дарик".

До този момент никой от ръководството на Патриотичния фронт, в което участва и Красимир Каракачанов, не е излязъл с позиция по повод поведението на партийния активист с криминално минало.

Освен него бяха задържани още четирима мъже от кв. "Кремиковци", които са участвали в масовия побой в Гърмен. Един от тях - Митко Райков е осъждан 8 пъти за престъпления от общ характер - 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления, съобщават от прокуратурата. Няма данни за криминалното досие на останалите трима души, участвали в побоя.