10 години затвор за румънски ексдиректор на железниците

Свят

03-06-2015, 15:52

Снимка:

romanialibera.ro

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Злоупотребил със служебно положение за 57 млн. евро

Бившият генерален директор на румънската железопътна компания CFR Михай Неколайчук беше осъден на 10 години затвор за злоупотреба със служебно положение. По този начин компанията е била ощетена с близо 57 милиона евро, съобщи БТА. Решението може да бъде обжалвано.

Неколайчук е обвинен, че е купил по незаконен начин имущество на завишени цени. Първоначално той беше изпратен на съд по три отделни дела, които по-късно бяха обединени.

По първото дело, по което бе на съд през февруари 2008 г., Неколайчук беше обвинен в измама в размер на 18 милиона евро, извършена заедно с други девет лица. Според прокурорите те са платили от бюджета на компанията незаконно стоки и услуги, които или въобще не са били доставени, или са се оказали безполезни.

По второто дело бившият генерален директор на CFR беше изпратен на съд през юни 2008 г. по обвинения, че е използвал субсидии за цели, различни от тези, за които са били отпуснати, с което е ощетил компанията с 35.5 милиона евро.

По третото дело Неколайчук бе на съд през февруари 2009 г. по обвинения, че е ощетил компанията с други 2.9 милиона евро чрез подписването на поръчки за покупка на елементи за железопътни инсталации в нарушение на законовите разпоредби.

Обявен за издирване през октомври 2006 г., Михай Неколайчук беше екстрадиран от САЩ през април 2011 г.