3,73 е средният успех на седмокласниците по български в Добрич

3.14 е по математика

3,73 е средният успех от Националното външно оценяване по Български език и литература за седми клас, сочат данните на РИО-Добрич. На изпита, който бе проведен на 20 май, са се явили се 1323 ученици, от които 690 са работили и по втория модул на изпита.
На изпита по Математика, проведен на 22 май, са се явили 1318 ученици, от които 641 ученици са работили и по втория модул на изпита. Средният успех за областта е 3,14.
Оценките от изпитите по БЕЛ и по Математика са за кандидатстване на ученици в профилирани и професионални паралелки в държавни и общински училища, съобщи ИА Добруджа. Възможно е да се кандидатства и само с резултатите от първия модул, но ученикът ще има по-нисък резултат при преобразуването на оценката за кандидатстване. В приема след завършен VІІ клас могат да участват всички седмокласници, които са получили оценка най-малко 3,00 от изпитите и по двата предмета, припомнят от Инспектората.
От днес всеки ученик може да провери своите оценки с ЕГН и входящ номер на сайтa: http://7klas.mon.bg. 
При предметите от Културно-образователна област /КОО/ „Обществени науки и гражданско образование“ (История и География), Чужди езици, и предметите от КОО „Природни науки и екология“ (Биология, Химия и Физика), най-добри резултати са постигнали учениците от ОУ „Хан Аспарух“, със среден успех от трите изпита - 16,82 точки. На второ място са седмокласниците от СОУ „Петко Рачов Славейков“, със среден успех 15,40 точки, а трети - ЧПГ „Леонардо да Винчи“, с 15,25 точки.