Българите получават пенсии средно по 18 години и 4 месеца

Жените получават много по-малко пари за старост от мъжете, призна социалният министър

Българите получават пенсии средно по 18 години и 4 месеца. Това е възрастта, в която българският гражданин получава пенсия, която е сравнима с европейските страни. Това каза по време на заседание на Комисията по труда, демографската и социална политика вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде Агенция „Фокус“. 

Виципремиерът Калфин коментира, че в приходната част при промените в Кодекса за социално осигуряване предложени от Министерски съвет се предлага увеличението на осигурителните вноски да бъде с процент през 2017 година и през 2018 година. 

„Предлагаме допълнителното увеличаване да бъде насочено към Фонд „Пенсии”. По отношение на достъпа до пенсии предвиждаме плавно увеличаване на възрастта и на осигурителния стаж“, обясни вицепремиерът Калфин. „Имаме една нестабилност и предлагаме година за година увеличаването на възрастта“, каза той като допълни, че се предвижда мъжете, който се пенсионират на 63 година да се пенсионират сега на 65 години с минимално покачване с по 1 месец, както и, че при жените също ще расте възрастта за пенсиониране с по 2 месеца. „Мотивът да изравним възрастта между мъже и жени дава възможност не само да се спазват европейски директиви и правила, но и дава възможност на жените да получават по-справедливи пенсии. В момента те получават много по-ниски пенсии от мъжете“, каза Ивайло Калфин.