Изборите 2 в 1 ще усложнят гласуването

България не е на ниво да избира мажоритарно, категоричен е лидерът на Патриотите

Изборите 2 в 1 ще усложнят гласуването. Това заяви за Фокус председателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов.

"Когато имаш повече бюлетини, естествено е да се усложнят. Единият въпрос е въпрос, който от ПФ го дъвчем от предизборната кампания - искането ни за задължително гласуване. Трябва да има задължително гласуване. Този въпрос ще го подкрепим, но останалите - по-скоро не.

Смятаме, че България не е на това ниво на демокрация, че да избира мажоритарно когото и да било. Видяхме на предните избори - нищо не се случи. Влязоха хора, световно неизвестни", обясни Симеонов.

По думите му, никой не може да си спомни сега името на тези, избрани мажоритарно. "С други думи те бяха партийно избрани. Не работи мажоритарното гласуване в България. По въпроса за електронното гласуване също сме скептични, че може да бъде провокирана цялата защитна система на Интернет пространството и вечерта да се окаже, че нямаме избор. Какво правим тогава, след като няма да има и бюлетини, по които след това да проверим кой как е гласувал?", запита Симеонов.

Той уточни обаче, че е възможно като алтернативен вариант да допуснат гласуването в чужбина и то в ЕС с оглед на това, че хората живеят много далеч от посолствата. "Добре би било и хем ще можем да го пробваме експериментално. Да го пуснем в България и да разчитаме само на гласуване по Интернет - не", подчерта Симеонов.

"Питайте президента Плевнелиев какво значи част от народните представители да бъдат избирани мажоритарно. Аз не мога да отговарям за неговите фантазии. Мажоритарно - пак ще се гласуват партии", каза още Валери Симеонов.