Детски рисунки показват как да опазим околната среда

Изложбата е част от кампанията на екоминистерството по повод Световния ден на околната среда

Детски рисунки показват как да опазим околната среда. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие на 5 юни – Световния ден на околната среда изложба с рисунки и снимки от конкурс на тема „Опазване на околната среда“. Организатор на конкурса за ученици от трети до седми клас от София и Софийска област е РИОСВ-София по проект за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, ремонтни дейности и оборудване в резерватите и обектите, стопанисвани от столичната екоинспекция.Събитието е насрочено за 11 ч. в градината пред „Кристал“ в столицата, когато ще бъдат официално обявени и наградени победителите в тематичния конкурс. За всички присъстващи деца са предвидени забавни игри и интересни занимания, уточняват от екоминистерството.

На 5 юни екоинспекциите в страната организират разнообразни инициативи – открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии. В тях ще се включат деца, ученици, представители на местната власт, неправителствени организации и други институции.

Темата на Световния ден на околната среда през 2015 г. е „Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим“. Призивът е посветен на отговорното управление на природните ресурси на планетата. Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб. Отбелязването на този ден ангажира обществото с проблемите за опазване на околната среда в над 100 държави и дава възможност хората, обединявайки индивидуалните си усилия, да покажат грижата си за природата.

Повече информация за отбелязване на Световния ден на околната среда може да намерите на страницата на МОСВ в ниво “Международни кампании”.