Реформаторите се прицелиха в поста на Божидар Димитров

Общество

04-06-2015, 13:00

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министър Вежди Рашидов се ослушва

Заместник-председателят на парламента и депутат от Реформаторския блок Иван Иванов пита министъра на културата Вежди Рашидов - кога ще бъде обявен нов конкурс за директор на Националния исторически музей.

От края на 1994 г. и до днес, с две прекъсвания, директор на НИМ е проф. Божидар Димитров.

Вместо да даде конкретен отговор на депутатското питане, министърът на културата подчертава заслугите, които Димитров има като учен и ръководител на най-големия музей у нас. Това става ясно от официалната писмена кореспонденция между Иванов и Рашидов, предаде БГНЕС.

"Проф. Божидар Димитров е избран с конкурс на по-ранен етап и изключително отговорно ръководи най-големия национален музей в страната. До настоящия момент не са постъпвали сигнали за нарушения или оплаквания, които да поставят под съмнение изключителния професионален опит на директора на НИМ по отношение на дейностите и отговорностите по опазване и представяне на културното наследство на страната ни. НИМ организира ежегодно стойностни временни експозиции в България и чужбина, които популяризират историята и културата на страната ни и привличат повече туристи и посетители в националната музейна мрежа. Това се случва благодарение на знанията и опита на множество експерти под ръководството на уважавания учен и администратор, какъвто е директорът на този културен институт", пише в отговора на министър Вежди Рашидов до депутата Иван Иванов.

Припомняме, че Божидар Димитров за първи път поема ръководството на НИМ преди повече от 20 години. Директор е от края на 1994 г. до средата на 1998 г., когато е освободен след скандал с тогавашния президент Петър Стоянов заради връщането на черновата на "История славянобългарска" на Зографския манастир в Атон. В края на 2001 г. след конкурс Димитров отново поема НИМ. Димитров не е директор на музея и в периода август 2009 г. – февруари 2011 г., защото е министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов. След освобождаването му от кабинета, той отново се връща на директорския пост. Божидар Димитров е най-дългогодишният директор на Историческия музей от създаването му през 1973 г.

Димитров бе куратор на изложбата в Лувъра в Париж, организирана от министъра на културата Вежди Рашидов. Изложбата стана повод и за искане на оставката на културния министър. Директорът на НИМ е в остър конфликт с редица археолози и историци, които го обвиняват за водената от правителствата на Борисов политика по "бутафорно" възстановяване на исторически крепости с европейски средства.

За разлика от липсата на желание у министъра да обяви нов конкурс за директор на НИМ, такива предстоят за директорите на Националния институт за недвижимо културно наследство и на Националния филмов център, става ясно още от отговора на Рашидов. В момента тече процедура и за избор на нов директор на Националния литературен музей.