Иван Тотев към онколозите: Вие сте политически бебета

Мисия Пловдив

04-06-2015, 14:21

Снимка:

Пловдивутре.бг/архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Общинарите одобриха новия управител на Комплесния център, докторите не го щат

Местният парламент в Пловдив одобри новия управител на Комплексния онкологичен център. Това се случи днес на фона на протестите на медиците от центъра, които са подкрепени от пациенти и техните близки, съобщава БГНЕС.

Миналият петък бе съобщено, че д-р Красимир Вальов печели конкурса с минимална преднина пред досегашния управител д-р Калин Калинов.

Онколозите обаче не са съгласни с програмата на д-р Вальов, която включва и сливането на онкоцентъра с друга болница. Те продължават да настояват КОЦ-Пловдив да запази юридическата си самостоятелност и дейността си.

Протестиращите медици са категорични, че ако досегашният им шеф д-р Калин Калинов бъде сменен, протестите ще продължават. Някои дори заплашиха с оставки. 200 служители на онкоцентъра вчера протестираха пред Общинския съвет. Тази сутрин те отново излязоха, за да изразят недоволството си.

Доводите в защита на досегашния управител д-р Калин Калинов са били доста. Били приведени дори аргументи, доказващи опорочаване на конкурса. Градоначалникът Иван Тотев обаче заявил, че така гласува мнозинството в Общинския съвет. ДПС запазило неутралитет.

Градоначалникът се обърна към 100-те присъстващи в залата медици от онкоцентъра с думите: "Вие сте политически неграмотни, може да сте големи специалисти, но сте политически бебета". На свой ред д-р Евгени Бинев, бивш лидер на СДС в Пловдив, го нарече "политическо бебе - памперс". Бинев каза на Тотев, че отива там, откъдето той се връща.

Гласуването попари медиците, които заплашиха, че новият управител д-р Красимир Вальов ще трябва да заеме поста с полиция, тъй като ще го посрещне жива верига. Те се заканиха, че ще напускат и режимът на извършените операции ще бъде нарушен. Медиците заплашиха още, че няма да гласуват за Тотев.

В онкоцентъра за последните пет години са се сменили петима управители. Медиците смятат, че единствено д-р Калинов бил постигнал такава организация на работа, че всички те застават зад него.