Порошенко алармира за "колосална заплаха" от военна инвазия

Свят

04-06-2015, 17:20

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той твърди, че вече има 9 хил. руски армейци на украинска земя

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че има "колосална заплаха" от мащабни военни операции на проруските сепаратисти в източните региони на страната, съобщава агенция Ройтерс.

Той посочи, че повече от 9 хиляди руски военни вече се намират на украинска територия и добави, че армията на Украйна трябва да бъде готова да защити страната срещу пълномащабна военна инвазия по цялата граница с Русия.

Порошенко говори пред парламента само ден след като украинските сили имаха един от най-сериозните военни сблъсъци през последните месеци с проруските сепаратисти в източните части на страната, подчертава Фактор.

"Военните трябва да бъдат готови най-много за подновяване на офанзивата на врага в Донбас, тъй като има опасност за пълномащабна инвазия по цялата дължина на границата с Русия. Ние трябва да бъдем наистина готови за това", предупреди украинският президент.

По същото време Кремъл обвини Киев, че провокира нови сражения, за да окаже по този начин натиск върху Европейския съюз, който скоро трябва да вземе решение дали да удължи наложените санкции спрямо Москва.

"Много пъти в миналото украинската страна предприемаше стъпки за влошаване на напрежението по време на подготовка на някои големи международни събития. Това вече се е случвало и сега ние сме сериозно загрижени от нова проява на такава дейност", заяви през журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.