4-годишно испанче с дифтерия, връща ли се забравената болест?

Общество

05-06-2015, 11:59

Снимка:

medicina.ru

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Отказът от имунизации е "златна среда" за смъртоносния бич

За първи път от 30 години в Европа има случай на дифтерия - 4-годишно момче в Испания е диагностицирано със смъртоносното заболяване тази седмица. "Случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ на имунизация", коментира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Дифтерията е заболяване на дихателните пътища, при което ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край. Това е силно заразна болест, която се разпространява при пряк физически контакт или по въздушно-капков път. Симптомите са възпалено гърло, слаба треска, и псевдомембрана (налеп) върху сливиците, фаринкса и/или носа, пояснява уебкафе.

Темата бе отворена по време на заседание на парламентарната здравна комисия. С 13 гласа "за" срещу 2 "против" депутатите отхвърлиха предложение на "Атака" за законови промени, чрез които задължителните ваксини за децата у нас да станат препоръчителни.

Кунчев уточни, че детето е спасено с препарат с изтекъл срок, предложен от Франция. "Колегите не са имали готовност, тъй като поради липса на случаи, не поддържат резерв от противодифтериен токсин. Детето е още живо, но в много тежко състояние", допълни Кунчев.

Поради липса на необходимото лекарство, е изпратено искане до всички европейски държави да доставят налични количества. Животоспасяващ антитоксичен серум е предоставен и от Русия.