"Америка за България" се разграничи от скандала в Софийска филхармония

Арт и Стил

05-06-2015, 14:27

Снимка:

Софийска филхармония

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Фондацията оборва изявления на уволнения диригент Илия Михайлов

"Вторият проблем във Филхармонията е назначаването на г-жа Светлина Терзиева. Преди директор на програма във фондацията "Америка за България", сега тя заема най-важната длъжност във Филхармонията - мениджър и управление на творческата дейност. Получава се, че чужда фондация поставя една от директорките си на най-важната позиция в един национален културен институт и така фондацията се намесва пряко в работата на Филхармонията, превземайки я отвътре. Фондация "Америка за България" де факто си има филхармония. Филхармонията е изпаднала в пълна зависимост от американската фондация", заяви преди дни в ефира на БНР Илия Михайлов.

"Фондация "Америка за България" се разграничава от спора между ръководството на Софийска филхармония и диригента Илия Михайлов. Уважаваме свободата и правото на всеки да изразява своето мнение, но когато това засяга други организации, тези твърдения трябва да бъдат подкрепени с факти", гласи съобщението на фондацията до медиите.

"Фондация "Америка за България" подкрепя Софийска филхармония от 2012 година, като оттогава е работила успешно с всички ръководства и екипи на националната институция. В същото време Фондацията е подкрепяла инициативите и музикантите на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен и Разград, защото вярваме, че качественото изкуство трябва да е достъпно за публиката в цялата страна.

Споменаваната в част от публикациите госпожа Светлина Терзиева никога не е била служител на Фондация "Америка за България", а програмен директор в една от многобройните организации, финансирани от нас и ние не можем да определяме последващия й професионален път", категорични са от фондацията.

Повод за разгорелия се скандал е уволнението на диригента Илия Михайлов от Софийска филхармония. Той счита, че е освободен заради интервюта, в които описва схема за източване на културната институция. А оттам пък твърдят, че просто е изтекъл договорът му и предстои конкурс за мястото.