България по пътя към нулеви отпадъци

Ефективното използване на ресурсите е основна цел, то дава възможности за интелигентен и устойчив растеж, увери екоминистърът Ивелина Василева

Концепцията за нулевите отпадъци е широко прокламирана и стои в основата на законодателни инициативи и на усилия в целия ЕС, затова е от основните цели на Европейската комисия. Осъзнаването, че отпадъците са ценни за нас, но и за бъдещите поколения ще е предмет на вашите разговори и дебати днес, каза пред участниците в информационния семинар „България по пътя към нулеви отпадъци“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Екологично сдружение „За Земята“, Европейската мрежа за нулеви отпадъци (Zero Waste Europe), Асоциацията на еколозите от общините в България (АсЕкОБ) организираха форума с международно участие, на който експерти от Италия, Словения и ZWE споделяха полезни подходи и практики, уточняват от Министерство на околната среда и водите.

„Предстои разработката и предлагането на нов законодателен пакет от ЕК, чиято цел е да редуцираме обема на депонираните отпадъци, да го минимизираме, да го сведем до нула и да сложим ударение върху рециклиране и повторно използване на ценните природни ресурси“, посочи министърът. Това дава възможности за интелигентен и устойчив растеж – цел на европейската и на националната ни политика, за развиването на нови технологии, за откриване на нови работни места“, каза Василева.

„Чрез националните си документи – Стратегията, Програмата за управление на отпадъците, политическата програма на правителството, България е заложила като основна цел ефективното използване на ресурсите“, увери Ивелина Василева присъстващите и допълни, че „това усилие се подпомага чрез финансови инструменти, налични у нас и чрез европейско финансиране. То подкрепя бизнеса в стремежа му да промени своя подход към начина на производство, но и местните власти – да подчинят политиките си на възможностите, които предоставят концепциите и принципът за кръговата икономика и нулевите отпадъци.“ 

Министърът на околната среда честити Световния ден на околната среда и пожела ползотворни дебати на участниците в семинара.