Министър Танева меси хляб от ръж в Кубрат

Голям е интереса към подпомагането по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева днес меси хляб от ръж в производствената база на фирма „Сортови семена” в Кубрат. Инициативата е в рамките на европейския проект „Хляб на мира”, който бе представен пред земеделски производители и журналисти. Срещата се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите у нас и неин домакин е  „Сортови семена” ЕАД. На събитието присъстваха също председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова и изпълнителният й директор Наталия Тодорова, зам.областният управител Виолета Тодорова, членове на УС на НАЗ. След ритуала по замесването на хляба, в който участваха и деца в национални носии, министър Танева съобщи, че според специалистите посевите се развиват от добре до много добре и се очаква реколта от 4,3 до 4,5 млн. тона при средни добиви над 415 кг от декар. Засети са 14 млн. дка, от които с пшеница 10,5 млн.

Общо 113 500 земеделски стопани са кандидатствали досега за подпомагане в кампания 2015 за директни плащания, като заявената за подпомагане  площ е 3.550 млн. хектара, съобщи Танева. В срок до 23 юни 2015 г. земеделските стопани все още могат да подават заявления. Министър Танева обеща за следващата кампания да се подобри административното обслужване на земеделските производители чрез подобряване на софтуера и по-добри условия, които ще улеснят земеделците.

Изключително голям е интересът към подпомагането по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” на Програмата за развитие на селските региони, заяви още Танева. 2400 са подадените проекти, с общо заявена субсидия за над 700 млн. лева. Половината от тях няма да получат одобрение, тъй като средствата по тази мярка са 300 млн. лв., но ще има други приеми, следващият ще е още есента, обясни тя.