Откриха регионален център на БАН в Казанлък

Това е 16-ият самостоятелен регионален академичен център

Меморандум за сътрудничество между Българска академия на науките и Община Казанлък подписаха председателят на Академията акад. Стефан Воденичаров и кметът Галина Стоянова. Меморандумът бе подписан по време на Тържествена сесия на Общинския съвет, която се провежда традиционно по повод Празника на Казанлък. На подписването присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, чл. кор. Димитър Димитров, главен координатор на регионалните академични центрове към БАН.

В рамките на Меморандума в града на розите ще бъде разрит 16-ия за България самостоятелен Регионален академичен център. Решението за подписването на меморандума бе взето на заседание на ОбС на 26 май 2015 г.

„Благодарна съм на БАН в лицето на акад. Воденичаров и ръководството на академията, че тази година направи възможно 16-ият Регионален академичен център да стъпи в Казанлък. Казанлък е най-големият необластен център в България и се сравнява с големите областни центрове, защото има потенциала да бъде и част от науката и от БАН”, каза при подписването кметът Галина Стоянова.
Академик Воденичаров заяви, че идеята с академичните центрове е полезна за всички, които се интересуват от наука и иновации, иновативни фирми и млади хора. Той изрази надежда, че контактите между институтите на академията и иновативните фирми в Казанлък ще укрепнат.

Новата програма, която в момента Министерство на образованието развива за създаване на изследователски центрове в градовете, дава големия шанс, един от тези центрове, на базата на академичния център, който вече е създаден, да бъде в Казанлък. „Казанлък заслужава, защото неговите иновативни фирми ще имат нужда и от изследователска работа. Хората, които създадоха БАН преди 145 години са казали, че тя трябва да работи за благосъстоянието на българския народ и неговото образование. Дано успеем да изпълним техния призив”, каза акад. Стефан Воденичаров.