Вадят кораби край Варна и Шабла

Предават ги за скрап

След недоволството на водолази от Бургас, държавата в лицето на областните администрации и Изпълнителна агенция "Морска администрация", е отказала издаването на разрешения за изваждането от дъното на Черно море на потънали кораби и предаването им за скрап. Това става ясно от отговора на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски питания, предаде БГНЕС.

Преди месец любители на подводните спортове се обявиха срещу намеренията на частни фирми да извадят от дъното на морето над 20 кораба. Водолазите обясниха, че освен подводни забележителности, тези съдове са се превърнали в естествени местообиталища на подводна флора и фауна.

Пет заявление за издаването на разрешения за изваждане на кораби от морското дъно са били подадени в "Морска администрация" – Бургас. За предаване на скрап е поискано да бъдат извадени корабите "Родина", потопен 1941 г., "Мопанг", потопен 1921 г., "Жак Фресине", потопен 1929 г. и др. На основание, че въпросните обекти представляват подводни забележителности и атракции и са обект на археологически изследвания с оглед на историческа или културна стойност, не е издадено нито едно разрешение. Основание за това дава и факта, че България е страна по Конвенцията за опазване на подводното културно наследство, пише БГНЕС.

Вадене на потънали кораби все пак ще има, става ясно още от отговора на транспортния министър. Това ще стане при режище Шабла и от дъното на Варненското езеро, уточнява Московски. В "Морска администрация" – Варна са постъпили общо 18 заявление за изваждане от дъното на потопени кораби. Десет от тях са удовлетворени на основание, че корабите не представляват подводни забележителности и нямат историческа стойност. Сред корабите, които отиват за скрап са "Moon Lake", който претърпя корабокрушение край Варна през 2002 г., както и корабите "Комсомолец", "Бенисаф", "Буревестник" и др.